HTML

Vadász Blog - Hangony Völgye Vadásztársaság

A Hangony Völgye Vadásztársaság mindennapjai: hangonyi szarvas, vaddisznó, őzbak vadászat és minden, ami ehhez kapcsolódik. hangonyvolgye(@)gmail.com +36 70 371 2619

Friss topikok

  • túrósfaszúkurvaisten: hát tényleg sajnálatos, hogy más is járkálhat az erdőtökben... de ami igazán sajnálatos, hogy rég... (2012.10.03. 19:13) Szarvasbőgés Hangonyban
  • kirimi1: Őszi szarvasbika vadászati lehetőség a Hangonyvölgye EB. Vt.-nél, jelentkezés Kirimi Zoltán 06-70-... (2012.06.06. 16:12) Hangony
  • kirimi: Bravó! (2010.04.22. 20:20) Vadászkutyák idomítása

Hangonyi vadászat a mindennapokban

2010.04.21. 14:25 Hangony Völgye Vadásztársaság

Barkácsolás

Címkék: vadász őz szarvas barkácsolás hangony hangonyi vadászat vadásztársaság

Amikor a BARKÁCSOLÁS szót meghallják, a vadászoknak nem asztalosmunkák jutnak eszébe, hanem egy nagyvadas vadászati módszer, amit időnként a Hangony Völgye Vadásztársaság vadászai is alkalmaznak.

Barkácsolás

A barkácsolás klasszikus módja lovas fogattal vagy szánnal történik - persze motorizált vadásztársaink manapság már szívesebben választanak terepjárót.

Ezzel a vadászati móddal érdemes csínján bánni, ahogy mi tesszük Hangonyban. A magyarázatot lásd lent. 

A barkácsolás előnyei

A barkácsolás kényelmesebb, mint a cserkészés, rövidebb idő alatt nagyobb területet lehet bejárni. Ráadásul a vad a járművet jobban bevárja, így selejtezéskor jobban ki tudjuk választani az elejtendő egyedeket. Természetesen ha sokat vadászunk ugyanazzal a fogattal, a vad előbb-utóbb már messziről kiszúr minket.

A vadász, amikor a vad nem látja, leszáll a kocsiról. Az állat figyelmét leköti a tovahaladó jármű így a lemaradt vadász nyugodtan minősíthet és lőhet. A mozgó magaslesként használt járműről leadott lövés jobban kiszámítható, koros vadász számára is lehetővé teszi a sikers vadászatot. A barkácsolás amiatt is előnyös, hogy a lőtt vad szállítása így nem igényel külön szervezést. 

A barkácsolás hátrányai

A barkácsolás hátránya, hogy ugyanakkor a vad azonosítani fogja a lövést az autóval, így minél többet barkácsolunk, annál kevesebb lesz az esélyünk. Komoly ellenérv az is, hogy a vadász nem érzi igazán a természetben magát, megfigyelési lehetősége korlátozott amennyiben a kocsin marad, illetve a vad elejtése nem nyújt olyan élményt. 

A barkácsolás alkalmazása

Hangonyi vadásztársaságunk esetében a barkácsolás alkalmazását elsősorban a megnövekedett vadállomány, a kilövési tervek és a létszámszabályozás indokolja. Semmiképp sem használjuk szarvasbőgéskor, hiszen a nemes vad méltó elejtési módja szerintünk inkább a cserkészet, a les vagy ezek kombinációja. Ha szükséges, lombhullatás után használjuk selejtezésre. Használatában fontos a mértékletesség - nem szolgálhat olyan vadász magatartást, amely minél több nagyvad (szarvas, őz) minél rövidebb idő alatt történő elejtését célozza meg. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hangony.blog.hu/api/trackback/id/tr881939899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.